El viatge de Ruy González de Clavijo

La idea que imperava a l’Europa de principis del segle XV era detenir l’avenç dels otomans, i amb aquesta finalitat es considerava necessari entaular relacions amb l’imperi turcomongol d’Amir Timur (Tamerlà) que estenia les seves fronteres pels actuals Iran, Àsia Central, l’extrem de l’Índia, Síria, Anatòlia, Geòrgia, Iraq, Afganistan, Pakistan i el Xinjiang xinès. Al 1402 la derrota otomana de Cubukovasi (a prop d’Ankara) a mans de les tropes d’Amir Timur va semblar confirmar aquestes esperances.

Així, el diplomàtic Ruy González de Clavijo emprengué, entre 1403 i 1406 per ordre del rei Enric III de Castella, un llarg viatge amb l’objectiu d’estrènyer relacions entre la corona castellana i l’emirat tamerlà contra l’enemic comú, l’imperi otomà.

El relat d’aquesta ambaixada a la cort de Tamerlà a Samarcanda va fer néixer un text de riquíssim contingut, una joia de la literatura medieval castellana, amb el títol de “Embajada a Tamorlán“. Avui us volem mostrar alguns videos que relaten aquesta ruta i ens presenten aquest relat…

El primer, d’Olivier Soriano, autor del bloc La Ruta de la Seda i membre de la nostra associació, és un breu, molt recomenable i interessant documental sobre aquest viatge:

El segon, és una entrevista a Santiago Ruiz-Morales,que va tenir lloc l’any 2008 en el marc d’una conferència dedicada a aquest viatge. En Santiago Ruiz-Morales és un enamorat d’Àsia Central, especialment de l’Uzbekistan, i presideix l’Associació Clavijo-Tamerlán, dedicada al desenvolupament de les relacions culturals entre Espanya i l’Uzbekistan:

I per últim mostrar-vos el programa “Madrileños por el mundo” dedicat al barri de Madrid a Samarcanda:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s