Un viatge al colors i sabors de la Ruta de la Seda: vuit relats d’amor

El dia 2 de juliol del 2007 al costat del temple de Mahram Bilgis – la mítica reina de Saba – a prop de Marib, al Iemen, un kamikaze, presumpte activista d’Al Qaeda, va envestir el seu vehicle ple d’explosius contra un comboi de turistes estrangers. Van morir un total d’onze persones; Mikel Essery, el guia del grup, era una d’elles. La notícia va provocar un gran impacte.

Cap de nosaltres va tenir la sort de conèixer en Mikel. Les seves amistats diuen que era una d’aquestes persones que allà on anava deixava empremta, no passava desapercebuda: bon conversador, atent a escoltar, aliè a la indiferència, popular, socialment compromès, provocador i conciliador, faranduler, universal, conscient de la brevetat de la vida.

Una persona fascinada per la diversitat dels indrets d’aquest món, per la seva gent, els paisatges, els colors, les albades, les aromes… els relatava amb entusiasme, reflectint-los en les seves notes i petits relats, en les seves cartes, els seus dibuixos, en les fotografies i els petits objectes que portava dels seus viatges.

Per tot això i en record seu, fa uns mesos es va convocar la primera edició del Concurs de Relats de Viatge Mikel Essery 2009 a la qual l’Eduard Balsebre, membre de la nostra associació,  es va presentar amb un seguit d’escrits publicats en el bloc Amu Daria i sota el títol: “Un viatge al colors i sabors de la Ruta de la Seda: vuit relats d’amor”. A finals de l’any passat va tenir lloc a Donostia el veredicte del jurat, essent el guanyador un relat de la nord-americana Jann Huizenga titulat Keeper of the keys (L’encarregada de les claus –  versió en castellà-) que es situa a l’Albània convulsa dels anys posteriors a la dictadura de Enver Hoxha i havent quedat entre els finalistes el relat de l’Eduard, conjuntament amb d’altres d’Urtzi Urrutikoetxea, Jorge Napal i Juan Gorostidi Berrondo.

A més de la decisió del concurs, es va presentar el llibre Mambo Poa -una salutació en swahili que Essery utilitzava amb els seus alumnes-, que recull una selecció de 24 d’aquests relats de viatge en diferents idiomes que són una representació dels 122 treballs rebuts en aquesta edició del concurs, dels quals 16 han estat en euskera, 78 en castellà, 15 en català i 13 en anglès, i on podeu trobar diferents relats  plens de sentiments, compromís i aprenentatges, com  “Más allá de las nubes” de Xavier Teixidó, “Ipaterrik Hegora, Kurdistan” d’Urtzi Urrutikoetxea, “Enlightenment through osmosis” de Lisa MacCallum o “By the rivers of Babylon” de Paco Toledo.

I per cert, tot just ara s’han donat a conèixer les bases de la segona edició d’aquest concurs i aprofitem per encoratjar-vos a participar… així que bons escrits,  bona sort i bons viatges…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s