El passat dissabte 20 de març a les 18.32 h va arribar la primavera a Barcelona i poques hores després prop de seixanta persones es van trobar a Barcelona per celebrar el Nooruz (نوروز , Nouruz, Наврyз – nou dia o llum del dia –) la festa tradicional iraniana de l’any nou, que comença en el moment en el qual té lloc l’equinocci de la primavera. Aquesta celebració també forma part dels diferents pobles que han compartit la cultura persa i d’altres d’arreu del món que han fet seves tradicions mil·lenàries com el zoroastrisme.
Així, aquesta festa se celebra a indrets tan diversos com Iran, Afganistan, Tadjikistan, Kurdistan, Uzbekistan, Azerbaijan, Kazakhstan, Kirguizistan, Xinjiang, Turkmenistan, Caixmir, Baltistan, el Caucas, algunes zones dels Balcans (Macedònia, Bòsnia, Albània, etc…), o algunes zones d’Irak o de l’Índia. I per primer cop (i gràcies a les propostes que vau presentar en el primera trobada del Barcelistan) i com Amu Daria, Associació per a la promoció cultural de la Ruta de la Seda, ens vam animar a celebrar l’any nou…
Una mica abans de les 22h ens vam trobar a l’Ateneu de la Flor de Maig del barri del Poble Nou de Barcelona per tal de compartir un menú de plats típics dels diferents països d’Àsia que celebren el Nooruz: així per començar, vam gaudir del Kashk-i badenjun (puré d’albergínia) i del Mast-o-khiar (salsa persa amb iogurt i cogombre) provinents de la cuina iraniana i de l’amanida d’Àsia Central, Navruz. Més tard, vam tastar la Shurpa Kaytnama (sopa de verdures amb anyell) típica dels hiverns de l’Àsia Central, el millor Plov de l’Uzbekistan i una versió vegetariana (i no picant) dels Laghman de Xinjiang. I per acabar vam gaudir d’una deliciosa tarta Medovik, i tot plegat, acompanyat per l’aigua, el te i el vodka…
Les primeres sensacions han estat molt i molt positives: bon humor, descobriments, riures, bon menjar, emocions, una mica de vodka, una mica de te, abraçades, complicitats, nous projectes, noves amistats i nous aprentatges… i aquí van les primeres imatges (podeu trobar moltes més al facebook) d’aquesta festa on ens vam trobar persones provinents d’arreu: Uzbekistan, Tartaristan, Rússia, Itàlia, Argentina i òbviament, catalanes… Estem encantats !!!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Resta donar les gràcies als cuiners i cuineres, a tothom que va participar, a tothom que no va poder venir però que va estar entre nosaltres (i només direm alguns noms però segur que ens deixem molts: Asyl, Manu, Elmira, Xavi, Adina, Bekhzod, Eva, Núria, Victor, Mariona, Susana, Caro, Jordi Hayri, Tuba, Eva, Pilar, Jordi, Noemi, Carles…), enviar una forta salutació als companys i als amics de Sumalak a Madrid (que també van celebrar per primer cop el Nooruz), i a tothom que ens ha ajudat a difondre el Barcelistan, especialment als blocaires, “feisbuquers” i a l’Observatori d’Àsia Central….
I acabem desitjant-vos un any nou ple de vida, salut, bellesa, amor, felicitat, fertilitat i prosperitat…
FELIÇ NOORUZ !!!!
![]() |
![]() |
Retroenllaç: Torna el Barcelistan !!! Juguem al Togyzqumalaq « Amu Daria