La Ruta de la Seda

La Ruta de la Seda va conformar la xarxa de vies comercials terrestres més llarga del món. En la seva època de major esplendor (segles VII al X) va abastar prop de 8 mil quilòmetres de rutes de caravanes que cobrien un immens espai dels continents europeu i asiàtic, que recorrien des de la Xina fins al mar Mediterrani. Aquesta larguísima via comercial va començar a transitar-se al voltant de l’any 100 abans de la nostra era i es va mantenir vigent per més de mil quatre-cents anys.

mapa rutaseda

La història de la Ruta de la Seda està plena de conquestes militars, intercanvis comercials, exploracions, peregrinacions religioses, creacions artístiques, diàleg entre cultures i perilloses travessies a través dels deserts, muntanyes i estepes que divideixen la Xina d’Àsia Central. Aquesta ruta, per on transitaven persones, béns i idees, va tenir un paper fonamental en el desenvolupament de les civilitzacions d’Orient i Occident. Gràcies a la comunicació que va propiciar la ruta comercial, el diàleg i interacció entre cultures va ser la part definitòria de la vida en aquesta part del món.
Amb aquesta web, Amu Daria, Associació per a la promoció cultural de la Ruta de la Seda vol donar a conèixer el passat i el present dels països que conformen aquesta Ruta, especialment d’Àsia Central, i promoure els intercanvis culturals amb aquesta  zona del món.
MÉS INFORMACIÓ:

  • Web del Portal China de la Casa Àsia. Informació detallada sobre més de cinquanta webs d’universitats, centres d’estudis i fundacions on trobar recursos educatius, informacions i material pedagògic sobre la Ruta de la Seda (en castellà).
  • Web de Silk Road Seattle, projecte educatiu impulsat pel Simpson Center for the Humanities at the University of Washington i dedicat a descobrir els aspectes més destacats de la cultura i l’art dels països de la Ruta de la Seda (en anglès i alguns articles en castellà). En aquesta mateixa web podem trobar una bona sel·lecció de Mapes Històrics de la Ruta de la Seda o dels Museus on trobar col·leccions d’art de la Ruta de la Seda
  • Web de The Silk Road Project, iniciativa artística i musical a nivell internacional inspirada en  les tradicions i la cultura dels països d’aquesta Ruta (en anglès).
MÉS VIATGERS/ES EN LA HISTÒRIA DE LA RUTA DE LA SEDA:

El nombre de persones que han viatjat per la Ruta de la Seda és inabastable, però si que hi ha certs noms que formen part de la memòria col·lectiva cultural dels pobles i països de tot el món. En aquesta línea, Silk Road Foundation ha elaborat un Llistat de viatgers/es i exploradors/es des de l’any 959 aC i fins el segle XVII. Aquí podeu trobar alguns d’aquests noms  i d’altres més actuals: Zhang Qian (s.II aC), Faxian (337-422), Marco Polo (1254-1324), Ibn Battuta (1304-1377), Ruy González de Clavijo (?-1412), Antoni de Montserrat (1536-1600), Nikolai Przhevalski (1839-1888), Alexandra David-Néel (1868-1969), Marc Laurel Stein (1862-1943) o Ella Maillart (1903- 1997).
El viatge d'Ibn Battuta Madrasa d'Abdul Aziz a Bukhara (1932) Ella Maillart
Alexandra David-Néel a Lhasa (1924) Ambaixada a Tamerlan
Marco Polo Zhang Qian
Coves de Mogao excavades per Aurel Stein (1907) Atles Català (1375)

Deixa un comentari