Turquia

Turquia és un Estat eurasiàtic que ocupa la península d’Anatòlia al sud-oest de l’Àsia, així com Tràcia i Rumèlia als Balcans, regió del sud-est d’Europa. Turquia té frontera amb vuit països: Bulgària al nord-oest, Grècia a l’est, Geòrgia al nord-est, Armènia, Azerbaitjan i Iran a l’est, i Iraq i Síria al sud-est.

Les fronteres marítimes són el mar Mediterrani al sud, el mar Egeu a l’oest i el mar Negre al nord. El mar de Marmara i els estrets turcs] separen Anatòlia de Tràcia, que delimiten les fronteres entre Àsia i Europa; per tant Turquia és un Estat transcontinental. La seva capital es Ankara, amb 4.455.453 habitants.

Degut a la seva posició estratègica, a mig camí entre Europa i Àsia així com entre tres mars, Turquia ha estat una cruïlla històrica entre les cultures i civilitzacions orientals i occidentals.

HISTÒRIA I POLÍTICA

La península d’Anatòlia, també coneguda com l’Àsia Menor, ha estat una de les regions més habitades des de l’Antiguitat, atesa la seva localització com a intersecció entre Àsia i Europa. Segons els registres històrics, els habitants de la península han parlat llengües indoeuropees, llengües semítiques i llengües caucàsiques. De fet, atesa l’antiguitat de la llengua hitita i la llengua luvita, ambdues indoeuropees, alguns catedràtics han proposat que Anatòlia podria ser el centre hipotètic del qual s’estendrien totes les llengües d’aquesta família.

El primer imperi més important de l’àrea fou el dels Hittites, del segle XVIII al segle XIII aC. Des del 1200 aC, la costa oriental d’Anatòlia fou habitada pels pobles grecs eolis i jònics. Tot el territori fou conquerit per l’Imperi Persa durant els segles VI i V aC, i després per Alexandre Magne el 334 aC.

El 324 dC, l’emperador romà Constantí I, trià Bizanci per convertir-se en la nova capital de l’Imperi Romà. Després de la caiguda de l’imperi Romà d’Occident, es convertí en la capital de l’imperi Bizantí.
La victòria dels seljúcides al segle X, creà el sultanat de Rūm, que abastava àmplies regions de l’Àsia Central, l’Iran, Anatòlia i l’Orient Pròxim.

El 1243, els exèrcits seljúcides foren derrotats pels mongols i el poder de l’imperi es desintegrà lentament. La tribu dels Kayi, es convertí en la base de l’imperi Otomà, ocupant així el buit que deixà el col·lapse del poder dels seljúcides i dels bizantins.

L’imperi Otomà interaccionà amb les cultures orientals i occidentals durant la seva vida, de 623 anys. En la seva màxima esplendor, entre els segles XVI i XVII s’expandia per 3 continents, controlant una vasta part del sud-est europeu, l’Orient Pròxim i el nord d’Àfrica, limitant a l’oest amb el Marroc, a l’est amb la mar Càspia i al sud amb Sudan, Eritrea, Somàlia i Aràbia. L’imperi Otomà tenia 29 províncies, i Moldàvia, Transilvània i Valàquia eren estats vassalls..

Després de molts anys de decaïment, l’Imperi Otomà entrà a la Primera Guerra Mundial en l’aliança otomanogermànica, el 1914, la qual fou derrotada el 1918. Després de la guerra, els Aliats dividiren l’Imperi Otomà.

L’ocupació d’Istambul i d’İzmir per les forces aliades després de la Primera Guerra Mundial provocà l’establiment del moviment nacional turc. Sota el lideratge del paixà Mustafa Kemal, prominent comandant militar durant la Batalla de Gallipoli, es lliurà la Guerra d’independència turca, amb la intenció de revocar els termes del Tractat de Sèvres. El 18 de setembre, 1922, els exèrcits ocupants foren expulsats i nasqué el nou Estat turc.

La república de Turquia fou proclamada oficialment el29 d’octubre de 1923 i Ankara es designà com a capital. Mustafa Kemal es convertí en el primer president de Turquia, i introduí les diverses reformes amb la intenció de fundar una república secular del passat otomà. Es va convertir en un des 51 membres fundadors de les Nacions Unides el 1945 i s’uní a l’OTAN el 1952, impedint l’avançament soviètic cap al mediterrani.

GEOGRAFIA

Turquia és un Estat transcontinental d’Euràsia. La Turquia asiàtica, que correspon a la península d’Anatòlia, inclou el 97% de la superfície del país, està separat de la Turquia europea pel Bòsfor el mar de Màrmara i els Dardanels, els quals, de forma conjunta, són l’enllaç marítim entre el mar Negre i el mar Mediterrani.

La superfície de Turquia, incloent els llacs, és de 783.562 km², dels quals només 23.764 km² són a Europa. Turquia és el 37è país més gran del món, amb una superfície similar a la suma de les superfícies del Regne Unit i de França.

Geogràficament, Turquia es divideix en set regions:

• la regió de Màrmara
• la regió Egea
• la regió del Mar Negre
• la regió de l’Anatòlia Central
• la regió de l’Anatòlia Oriental
• la regió de l’Anatòlia sud-oriental i
• la regió mediterrània.

CULTURA

Turquia té una cultura molt diversa, que és en si mateixa una continuació de la cultura greco-romana i la cultura islàmica, la cultura occidental i les tradicions que es van iniciar amb la occidentalització de l’Imperi otomà. Aquesta barreja és el resultat de la trobada dels turcs i la seva cultura amb les dels pobles que es trobaven en el seu camí durant la seva migració de l’Àsia central cap a l’Oest.

La música turca i la literatura són exemples d’aquesta barreja d’influències culturals. Moltes escoles de música són populars a tot el país, contribuint així a una barreja de les tradicions turques de l’Àsia central, islàmica i europees.

La literatura turca ha estat influïda per literatura persa i àrab durant la major part de l’època otomana, encara que cap al final de l’Imperi otomà els elements autòctons del poble turc i les tradicions literàries occidentals van augmentar en importància. La barreja d’influències culturals és destacada, per exemple, en l’obra de Orhan Pamuk, guanyador del Premi Nobel de Literatura l’any 2006.

Elements arquitectònics trobats a Turquia són també testimoni de la singular barreja de tradicions que han influït en la regió al llarg dels segles. Des del segle XVIII, l’arquitectura turca ha estat cada vegada més influenciada pels estils occidentals, i això pot ser vist particularment a Istanbul, on els edificis com la Mesquita Blava i el Palau de Dolmabahçe es juxtaposen amb nombrosos gratacels moderns.

RELIGIÓ

L’islam és la religió més practicada a Turquia; nominalment el 99% dels turcs són musulmans,dels quals més del 75% pertanyen a la branca sunni de l’islam. Una minoria considerable, de més del 20% de la població musulmana, està afiliada a la secta shi’a alevi.

La resta de la població professa el cristianisme, en especial les denominacions ortodoxa grega, apostòlica armènia, catòlica, ortodoxa síria i la protestant, així com el judaisme (sefardita i asquenazita).

INFORMACIÓ PER VIATJAR A TURQUIA

A peu entre dos continents, Turquia ha estat per a molts viatgers la seva primera experiència amb Orient. Aquest extens país (800.000 km2, 25 cops més gran que Catalunya) ofereix al viatger una gran riquesa cultural i històrica, clima templat, glorioses mesquites, exhuberància de paisatges, precioses platges, ruïnes romanes i seljúcides, deliciosa gastronomia,.. sense deixar de costat l’hospitalitat de la seva gent.

Per al viatger independent és un destí molt fàcil, ja que el servei d’autobusos és d’una gran qualitat i puntualitat -molt millor que el d’alguns països europeus- i la varietat d’allotjaments és apta per a qualsevol pressupost.

Si a tot això afegim l’exotisme d’Istanbul, l’aroma dels mercats i basars, l’olor a espècies i a çai calent, els airosos minarets que coronen aldees i ciutats i el cant del muetzí cinc cops al dia, a mi almenys m’agafen ganes de fer la motxilla ara mateix.

(Font: www.mesenlla.com)

Moneda: la moneda oficial és la lira turca (TL).

Visat: En el mateix aeroport, 15€.

Transport

Avió: Les companyies aèries Turkish Airlines, Anadolu Jet, Atlas Jet, Pegasus Airlines, tenen vols a moltes ciutats turques a preus econòmics.

Autobús: És la forma més econòmica i ràpida de viatjar per terra. Hi han diverses companyies amb una excelent flota d’autobusos i un excel·lent servei.

Dolmus: Són minibusos de transport urbà, molt econòmics i que arriben a tots els racons de les ciutats.

Tren: Si podeu viatjar de nit és la millor opció. Podeu consultar els horaris a la web del ferrocarril turc.

Salut

Al centre de Sanitat Exterior més proper us donaran tota la informació necessària i també les vacunes que requeriu.

MÉS INFORMACIÓ

Último Bazar, blog del viatger Germán Aguilar que l’any 2009 va creuar el país en la seva ruta de Barcelona a Austràlia a través de la Ruta de la Seda.

Mesenllà, web dels viatgers Núria Borràs i Lluis Bono, que han viatjat diversos cops al país i que l’any 2009 van creuar el país rumb a Iran.

Notícias desde Turquia, del periodista freelance Andrés Mourenza que des d’Istanbul narra tot el que succeeix en aquest país.

Última actualització: 7 de juny de 2010.